O scrisoare primita de la Florin Nica!

SALUT,

     Mai intai trebuia sa va spun ca eu si un bun prieten, ne dorim cu toata inima sa putem  aprinde o lumina plina de bucurie si caldura sufleteasca   in inimile unor copii care din pacate,  nu au posibilitatea sa se poata bucura ca toti copii de un Craciun cu multa bucurie si voie buna. Din nefericire pentru ei, cu o amaraciune in suflet,  trebuie sa va spun ca ei fiind loviti de soarta, nu au avut posibilitatea sa traiasca un Carciun plin de bucurii, alaturi de familiile lor in preajma unui brad de craciun, putand sa inpodobeasca si ei un brad si sa se poata bucura de venirea lui Mos Craciun in casele lor.

     In aceasta poveste este vorba de 9 familii ce locuiesc intr-un camin de studenti, cu povesti de viata diferite si intamplari de la care cu totii am putea invata cate ceva, aceste familii trec printr-o situatie destul de grea si foarte dificila din multe puncte de vedere, cum ar fi: lipsa banilor, lipsa medicamentelor, lipsa inbracamintei si a mancari…etc.

    Am incercat sa stau de vorba cu aceste 9 famili si sa le aflu povestea lor de viata si felul in care ei supravietuiesc sau felul in care isi serbeaza ei craciunul.

Voi incerca sa va scriu, cate ceva despre fiecare familie si cu ce probleme se cofrunta ei zi de zi.

Prima familie se numeste Cobzaru, familea este formata din 6 persoane, numele copiilor sunt:  Ciobu Ioana Claudia in varsta de 8 ani, Ciobu Catalina Stefania in varsta 7 ani, Cobzaru Adrian Ionut in varsta 5 ani, Cobzaru Petre Catalin in varsta 3 ani. Prarinti: Ciobu Elena Veronica si Cobzaru Gheorghe.

          I-am  intrebat  despre  venitul  lor si din ce supravietuiesc  ei zilnic? Raspunsul lor a fost unul destul de cutremurator si tare trist.

       -Traim din colectarea bidoanelor si a fierului vechi, il strangem din prin gunoaie si incercam sa-l vindem adoua zi ca sa primim 10-20 lei ca apoi sa luam copiilor de mancare. Lunar mai primim o alocatie  in valoare de 168 lei, lucrul cel mai trist e ca de un an si jumatate in coace sotul meu sufera de o boale destul de grea, care se numeste, hernie  de disc la coloana, iar tratamentul  pentru el ne costa foarte mult. Acum doua luni si ceva nu se putea ridica de la pat si nu puteam face nimic pentru el , asa ca am incercat sa cerem sprijinul primariei si a consiliului judetean pentru a ne sprijini cu bani ca sa se poata  opera, dar…. nu ne-a  ajutat. Nu dupa mult timp a facut o criza de coloana si la luat ambulanta urgent din casa si la dus la Bucuresti ca sa-l interneze spunandu-ne ca trebuie urgent operat.

Dar spre ghinionul nostru si din lipsa banilor nu s-a putut opera, i-au facut un tratament si l-au trimis acasa. Toate aceste lucruri se datoreaza faptului ca el a exercitat o munca mai mare peste puterile lui, care o facea pentru mine cat si pentru copii nostri, zi de zi alerga dupa fiare vechii si cara cu spatele, iar bani ce ii strangea cumpara mancare si eream mult mai bine. Dar decand sa imbolnavit totul sa schimbat, nu am mai putut duce fetele la scoala in fiecare zii . Acum alerg eu  prin oras cu speranta ca voi gasi bidoane ca sa pot sa le vand si sa pot macar sa cumpar de mancare la copii.

Locuim toti 6 intr-o camera  de liceu si incercam sa facem viata copiilor mai placuta si sa nu simta greutatiile prin care trecem.

     Imi povestea sotia familiei Cobzaru.

     Adoua famile care e formata din 5 membri a  caror nume  sunt: Tamasi Aurel Gelul  varsta 16 ani, Tamasi Ionut Aurel 8 ani, parinti: Mirita Elvira si Vasile Aurel.

     Venitul lor lunar 80 lei. In cazul acestei familii, lucrurile sunt la fel de dificile si pline de probleme. Ei sunt nevoiti sa-si castige traiul de cu zi cu zi alegargand toata ziua de colo colo, prin pubele, dupa bidoane, fiare si alte nimicuri care poate sa le aduca satifactia financiara! Din pacate, mama copiilor sufera de o boala de inima si are o problema  intima de sanatate care necesita o inteventie chirurgicala. Fiul lor cel mare, are are probleme psihice. Lipsa veniturior nu le-a putut permite parintilor sa le impodobeasca un brad de craciun, si nici o mancare calduta.

 O a treia familie care este formata din cinci membrii, a caror nume este: Gheorhe Rodica Petruta 5 ani , Gheorhe Sorina Mihaela 2 ani , Gheroghe Patrisia Nicoleta 1 an, parinti: Gheorghe Marius si Gheorhe Denisa, intrand in casa lor si stand cu ei de vorba, am aflat ca, venitul lor lunar e de 240 de lei, si ca sotul nu are un loc de munca stabil, dar in schimb lucreaza cu ziua la anumiti oameni ca zugrav pe timp de vara, pe timp de iarna, lucrarile sunt foarte rare fapt pentru care in fiecare an se confrunta cu lipsa unui brad pentru copii si a hainutelor de iarna.

   Stand de vorba cu familia, fetitea cea mare pe nume  Rodicuta ne-a interupt din discutie zicand ca:

    -Oare anul acesta, va venii Mosi Craiun in casa mea? Eu fiind suprins de intrebare, am inceput sa-i spun ca Mosi Craciun, anul acesta, o va vizita! Dar nu inainte de a-I face o scrisoare in care sa-i spuna ce-si doreste pentru acest an.

   A patra familie e cumpusa din cinci membrii a caror nume sunt: Brad Ana Maria 2 ani, Brad Ionela Alexandra 6 ani, Brad Rafael Valentin 3 ani, iar numele paritilor este: Brad Gabriela si Cristea Sebastian Marius. Venitul lor lunar se rezuma la 150 de lei plus munca sotului, la o spalatorie auto prin care este platit la norma. Fica lor cea mare care se numeste Brad Ionela in vasrta de 6 ani sufera de urmatoarele complicatii: pareza si epilepsie. Copiii actulamente nu beneficiaza de vreo forma de invatamant din cauza lipsurior financiare si problemei de sanate a fetitei in cauza.

   A cincia familie formata din 2 persoane: o bunica si un nepot, numele copilului: Negoi  Rafael Gabriel 8 ani iar bunica Consatntin Emilia, venitul lor lunar este de 250 de lei, reprenzantnd pensia bunicii  si locuiesc impreuna in caminul de elevi  Voevodul Mircea liceul nr. 2. Parintii copilului sunt plecati din tara de aproximativ 6 ani pentru a strange bani sa-si construiasca o casa si sa ofere  un trai decent copilului. Am stat de vorba putin ca Rafael si l-am intrebat;:

    -Ce materii iti plac cel mai mult la scoala? Iar el a raspuns cu un zambet pe buze:

      -Matematica, romana, engleza si cunostintele mediului. Si l-am mai  intrebat daca in toti aceti 8 ani a avut parte de un brad de craciun sau daca l-a-ntalnit pe Mosu? Iar raspunsul lui a fost unul destul de dureros,  imi spunea ca da, dar la scoala cat si la gradinita pe cand in casa lui niciodata asta si datorita faptului ca se mutau din casa in casa.

   A sasea familie e formata din trei membri: Un copil pe nume, Tatuta Silviu Mraian in varsat de 7 ani si parinti: Tatuta Claudia Roxana si Tatuta Iulian. Venitul lor lunar 42 de lei reprenzentand alocatia copilului, si un alt venit e asigurat de ambii parinti cautand prin pubele: bidoane si obiecte din zori pana seara, ce le poate vinde duminica la targ. Copilul fiind in clasa a 1-a avind note foarte bune  ciuda faptului ca el nu a avut posibilitatea de al intalnii pe Mosul sa-i poate arata  situatia lui scolara si nici  bradul de craciun pe care sa-l poata impodobii alatauri de parintii lui!

 A saptea familie e copmusa din patru  membrii : numele copilului este Dumitru Ionut Adrian in varsta de 13 ani, ce locuieste impreuna cu unchiul lui si matusa caror nume este Nica Florin si Nica Florica care si ei la randul lor a un copil  de  3 ani pe nume Nica Emanuel  Victor. venitul Fam . Nica lunar fiind din portrete si picturi cat si alocatia copiilor care ajunge la 84 de lei/luna. Parintii lui Adrian sunt plecati lasandul pe Adrian in grija Fam. Nica.

Ultima familie formata din 3 membrii a caror nume este: Adam Gheorghe Andrei in varsta de 10 ani  si Adam  Maria Andreea  in varsta de 9 ani . Cu o mama vaduva de 5 ani a carui nume este Adam  Lucia Costantin.

 Am facut o vizita la ei in casa si am stat cu ei de vorba intrebandu-i despre veniturile lor lunare, si am aflat ca lunar in casa lor intra 280lei  si un ajutor social ce consta in alimente ce le primeste  o data pe saptamana,  banii pe care ii primesc lunar nu ii permite ca sa le cumpere de craciun un brad si nici sa-l poate vedea pe mos craciun. Singura si fara ajutorul nimanui isi creste copii ducanduse prin pubele sa colecteze bidoane  pentru asi cumpara lemne  cat si sa dea  de mancare  la cpoii. Cpoiii sunt in clasa a4-a. I-am m-ai intrebat pe copii ce isi doresc ca in acest an sa primeasca de la Mos Craciun si raspunsul lor ma cutrenurat

– Noi ne dorim ca sa avem sanatate si dragoste.

 Cam aceste sunt povestile acestor familii ce viata nu le surade nici macar in zilele frumoase de sarbatoari, in care cu toti stim ca in acele momente  de sarbatoare si veselie  oameni trebuie sa fie mai buni si mai ingaduitori cu cei care sunt in nevoi. Trist e faptul ca acesti copii in fiecare an nu au avut nici macar un bradut pe care sa-l impodobeasca si nici dulciurile sau jucariile pe care sa le primeasca din partea lui Mos Craciun

   Mentionam ca aceste familii, locuiesc in orasul  Targoviste in cadrul camilui liceului Mircea Voevodul nr.2 caminul 6 parter! 

   Ne   dorim ca impreuna  eu cu prietenul meu  Munteanu Dumitru sa putem aduce un strop de bucurie si fericite inima acestor copii si sa le fi cumparat noi cate un brad de caraciun  si cadourile dorite de catre ei, dar nici noi nu avem o situatie diferita  de situatia lor. Partea ce-a mai dureroasa  e ca va trebui sa mai treaca inca un craciun pe langa acesti copii, fara ca ei sa aibe posibilitatea  sa-l vada pe Mos Craciun  sau sa poata impodobi impreuna cu ai sai parinti bradul de craciun

 Asa ca ne  facem umpic de curaj si ne punem toate sperantele ca intr-o zi  cineva  va asculta aceasta poveste si va dori ca  sa ajute aceste familii in nevoie si sa le faca o bucurie aducandul pe Mos Craciun si daruindule cate un brad de craciun si cateva cadouri.

 

Daca ii puteti ajuta: CONTACT: 

 nicaforin83@yahoo.com   

nicaflorin83@hotmail.com 

www.nicaflorin83.wordpress.com  

 Nr. Tel. 0731087687

 

Va multumim semneaza aceasta scrisoare cu respect: www.nicaflorin83.ro                                                                                                                  

Nica Florin & Munteanu Dumitru-Gigel

SIMPLE GANDURI:  Haide-ti sa-i ajutam daca putem cu hainute, jucarii….etc. Nu suntem intr-o perioada foarte buna, cu totii avem probleme, dar un bine se poate face si, atunci cand ai bani si cand nu ai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s