„Increderea”

 

Am observant ca din ce in ce mai putine persoane au cu adevarat incredere in cei din jur.. de cele mai multe dati au si motive dar e vorba si de scepticismul  care predomina in societatea de azi.

Am auzit de multe ori afirmatii ca: “Nu pot avea incredere in oameni” sau “Am suferit prea multe dezamagiri ca sa ma mai incred in cineva”. Ceea ce cred eu ca se intampla este faptul ca increderea in oameni e direct proportionala cu cea in noi insine. Bineinteles ca dezamagirile pe care altii ni le-au produs au declansat o scadere graduala a increderii de sine. Faptul ca nu ne simtim in stare sa ne apropiem de oameni e in mare parte vina noastra. E drept ca am intalnit oameni de care ne-am atasat si au sfarsit prin a ne dezamagi  dar asta nu ar trebui sa influenteze in sens negativ incercarea de a ne apropia de altii. Oamenii sunt diferiti chiar daca urmeaza paternuri comportamentale asemanatoare. E oarecum natural sa fim rezervati in preajma oamenilor, increderea oarba in ei nu ne va ajuta sa ne-o crestem pe cea in noi insine, insa de retinut e ca de la a fi rezervat la a respinge orice posibilitate de a ne apropia de altii e o distanta considerabila.

Mai intotdeauna incercam sa le identificam defectele, sa-i judecam, sa-i etichetam si ajungem in final sa constatam ca mai bine ramanem prieteni cordiali si atat. Asta din lipsa increderii sau din teama de a o acorda..

M-am tot intrebat ce se poate face ca increderea sa dureze ? Adica sa dormi linistit si sa te gandesti la alte lucruri importante, decat sa-ti privesti tot timpul spatele. Si totusi am ajuns sa cred ca nimic..ea e influentata de eul nostru interior si/sau de comportamentul celorlalti.

Increderea se construieste cu argument, se mai poate spune. Dar ce sunt argumentele ? Dupa parerea mea, argumentele increderii sunt faptele oamenilor din jurul nostru. Argumentele nu se cumpara de la magazin, ci se aduna in timp. Cred ca mintea noastra, ratiunea, ar trebui sa se seteze pe adunat argumente. Nu de alta, dar e pacat sa zbori din floare in floare, fara sa cladesti nimic durabil. Sau poate ca e doar punctul meu de vedere, in care vad o legatura stransa intre incredere si durabilitate.

 

7 gânduri despre &8222;„Increderea”&8221;

  1. Increderea se cucereste greu si se pierde repede,daca cineva te-a dezamagit nu trebuie sa generalizezi mai sunt si oameni cu simturi umane si care i-ti pot demonstra increderea prin actele sale.

  2. Foarte fain!!!
    nu-i condamn pe cei care sunt sceptici in a mai avea incredere in cei din jur. mai ales pe cei din Romania. Societatea in care traim astazi este una bazata pe egoism, din pacate. Ierarhia valorilor care ni se promoveaza astazi este una total gresita.
    Sa nu intelegi ca sunt de parere ca trebuie sa nu mai avem incredere in nimeni. Ci doar sa cunoastem bine persoanele in care avem incredere.
    :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s